3 octubre, 2023
EL XARAMPIÓ ENS FA PERDRE LA MEMÒRIA

EL XARAMPIÓ ENS FA PERDRE LA MEMÒRIA

La memòria no és només recordar que hem de comprar patates i ous al súper aquesta tarda. Sinó que el nostre sistema immunitari recorda totes aquelles infeccions que hem patit, i qui ho recorda exactament?

Doncs dins als nòduls limfàtics hi tenim un consell de savis, un per cada infecció que em patit. I cada consell està format per tots els soldats que ens ajuden a combatre les infeccions, cadascun amb les seves armes. Els savis del consell són cèl·lules amb molta experiència, que temps endarrere van viure la guerra contra algun microorganisme, i aquella guerra els va marcar tant que no han deixat anar les armes. Esperen preparats per si torna aparèixer la mateixa infecció, i així combatre-la abans que ens faci tan mal com la última vegada.

Però hi ha un virus, que si no ens vacunem, pot posar en perill de supervivència del consell: el virus del xarampió. Aquest virus és altament infecciós, entra pels pulmons i utilitzar altres cèl·lules del sistema immunitari per arribar fins al consell de savis. Un cop l’ha trobat, el virus té la clau per poder infectar les cèl·lules el consell, les que recorden altres infeccions, i acabar matant-les.

Així doncs quan el virus del xarampió desapareix deixa el nostre sistema immunitari amnèsic, sense recordar cap de les infeccions prèvies. I això farà que les guerres que tan temien els savis es puguin tornar a donar.

Això sí, si et vacunes del xarampió, també hi haurà un consell de savis que el recordi i el pugui reconèixer abans que elimini tota la memòria del sistema immunitari.

Font: Velislava N. Petrova et al. 2019. Science Immunology. Michael J. Mina et al. 2019. Science.

Il·lustració: @carla_et_al