3 octubre, 2023
GRANS A LA CARA

GRANS A LA CARA

Agafa un mirall, i mira’t la cara molt de prop… més a prop encara!!

Fixa’t en la teva pell… Ho veus? Fixa-t’hi bé!

Veus que hi tens centenars de foradets dels que hi surt un petit pèl a cadascun? Això és un porus! I per sota la pell, que no ho veus, hi té enganxada un glàndula. Una bomba que va expulsant greix al exterior.

A vegades aquets foradets es taponen, ja sigui perquè les cèl·lules mortes de la pell tapen la sortida, o perquè la glàndula està expulsant més greix del conte, entre d’altres motius. Al estar tapada la sortida s’aniran acumulant el greix que va expulsant la glàndula.

Si aquest greix s’acumula en contacte amb l’exterior, l’oxigen farà que es vagi posant negre, formant les famoses “espinilles” que ens surten sovint.

Això sí, com la acumulació sigui sota la primera capa de pell el greix es mantindrà de color blanc formant els grans del mateix color.

Però això no és tot… Si el taponament és el suficientment important, farà que els bacteris que tenim per la pell s’acumulin, i tinguin les condicions ideals per començar a multiplicar-se. Això encendrà l’alarma del sistema immunitari que hi acudirà ràpidament per combatre els bacteris. La lluita del sistema immunitari contra els bacteris no és neta, deixa un rastre de pus que se’ns anirà acumulant a la pell… A més les cèl·lules immunitàries inflamaran la zona per poder lluitar més còmodament i que més soldats hi puguin arribar. Et sona això? Et pots imaginar quin és el resultat en forma de gra?

Font: Understanding Acne. NIH. 2010

I·lustració: @carla_et_al