3 octubre, 2023
ENDOSOMES: LA ESTACIÓ D’ARRIBADA

ENDOSOMES: LA ESTACIÓ D’ARRIBADA

Els endosomes son les estacions d’arribada de tot el que entra a la cèl·lula, són la primera parada i on s’organitzen perquè cada cosa agafi el camí adequat per arribar al seu destí final.

Que entren nutrients per donar energia a la cèl·lula o per ser guardats en un magatzem cel·lular? Passen per els endosomes.

Que entra un virus o un bacteri que ens vol fer mal i cal eliminar-lo? Passa per els endosomes.

Que arriba un missatge de una cèl·lula veïna o de una de llunyana? Passa per els endosomes, que l’enviaran allà on calgui.

Els endosomes són els encarregats de desembolicar els paquets que arriben a la cèl·lula per veure que són i on cal enviar-los. El complex de Golgi (un veí del dels endosomes que més endavant ja es convertirà en protagonista…) li dona totes les eines necessàries per poder obrir aquets paquets.

Dins d’una cèl·lula no hi entra qualsevol cosa, necessitem que la cèl·lula conegui el nou inquilí que vol entrar. Per això, cal que tots els inquilins tinguin una clau que encaixi a la perfecció amb el pany que la cèl·lula ha posat a la superfície per ells. Aquets panys són el que anomenem receptors. I són precisament els endosomes els encarregats de retornar els panys a la superfície, perquè puguin captar un altre inquilí, i ser reutilitzats tantes vegades com sigui possible. Sembla que les cèl·lules ja sabien fer allò de reciclar abans que se’ns acudis a nosaltres!!